Centru istoric: tinerii brașoveni găsesc soluții urbanistice mai aproape de nevoile oamenilor

Category: Știri

În lunile aprilie și mai 2023, s-au organizat în cadrul proiectului HUB-IN, două workshop-uri din procesul de co-creare a regenerării centrului istoric din Brașov, adresate tinerilor. Principalele soluții s-au concentrat pe mai multă verdeață, locuri de repaus sau obiecte de mobilier adaptate la nevoile locuitorilor și vizitatorilor. Piațetele din centrul vechi pot deveni mult mai atractive și pot oferi oaze de liniște și experiențe deosebite.

 

Pentru aceste procese de co-creare, în luna aprilie au fost invitați pentru început 22 de elevi să participe la o ”vânătoare de comori” (treasure hunt), pentru descoperirea patrimoniului ascuns din Centrul Istoric Brașov. Elevii, împărțiți în 4 grupuri și cu ajutorul hărții pe care sunt ascunse valorile brașovene, pe parcursul zilei, au identifice repere istorice și culturale ale Cetății Brașovului.

 

În luna mai a avut loc cel de-al doilea workshop de co-creare cu elevi și studenți pentru regenerarea centrului istoric, din cadrul proiectului HUB-IN. Workshop-ul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, 27 și 28 mai, și s-a bazat pe cunoașterea locului, conectarea grupurilor de lucru cu piațetele în care se întrevăd lucrări: Piațeta Paul Richter, Piațeta Brassai, Piațeta Sf. Ioan, Piațeta “Podul Țoalelor” (intersecția Apollonia Hirscher cu Castelului).

 

”Elevii și studenții derulează interviuri în zonele vizate, colectează informații, analizează calitățile și deficiențele locațiilor, se împrietenesc cu locuitorii, vizitatorii sau antreprenorii din zonă, află povestea fiecărui loc și încearcă să trateze spațiul public ca și cum le-ar aparține, pentru a deveni membri ai comunităților respective, pentru a explora relația de vecinătate.” a spus Leea Mihăilă, Director ABMEE.

 

Grupul este format din 16 elevi de liceu, în pregătire pentru profesiile de Arhitect/ Urbanist, 8 studenți din cadrul Universității Transilvania, Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, și 6 experți care asigură partea de mentorat.

 

Grupul Piațetei “Podul Țoalelor” care se numește Sonic (de la Sonic Ariciul) și-a propus să colecteze cât mai multe informații despre loc, identificând mai multe deficiențe: locatarii își doresc liniște, turiștii o văd doar ca zonă de tranzit, pentru că nu există umbrire, loc de odihnă și singurul obiectiv de interes este vederea spre Tâmpa. Ei își doresc transformarea zonei din areal de tranzit într-un punct din circuitul turistic. Grupul de lucru a realizat harta zonelor de umbrire, harta obstacolelor, harta fluxurilor de circulație, harta problemelor zonei și o hartă rezumat care sintetizează toate datele colectate.

 

Grupul Piațetei Paul Richter, numit Zebra Design, pune accent pe legătura dintre natură, om, convivialitate. Ei au constatat că deși piațeta este mică, nu are spații de relaxare, fapt care divide comunitatea. Este nevoie de elemente de conexiune care să țină comunitatea unită. Dat fiind spațiul limitat, dar și fluxul mare de elevi care își petrec pauzele acolo, cei de la Zebra Design se gândesc la obiecte de mobilier de dimensiuni reduse, comode, versatile, care să creeze legături între cei care poposesc în această Piațetă.

 

Grupul Piațetei Brassai, Green Gang, s-a inspirat de la verdeața prezentă în spațiu și gangurile minunate care asigură conexiunea locului cu restul Cetății. Au descoperit un spațiu marcat de calm, liniște, în contrast cu pulsul orașului. Vegetația evoluează necontrolat, iar Piațeta Brassai este încă ascunsă și necunoscută multor localnici și vizitatori. Există un potențial imens de intimitate și refugiu față de vâltoarea specifică centrului istoric, un loc care trebuie conservat și apărat în contextul relației de atașament față de zidul cetății.

 

Grupul Piațetei Sf. Ioan și-a luat numele, Les Papillons, de la un fost magazin care vindea papioane în acest loc. Ei descoperă un alt loc de tranzit, fără elemente de decor, rezultatul unei demolări și nu neapărat un spațiu gândit ca piațetă de la început. Ei vor redefini locul, pentru a schimba ideea de tranzit, prin a aduce vegetația în piațetă, pentru a crea o oază de liniște, calm, adăpost, relaxare.

 

Pentru viitor, echipa ABMEE și mentorii care coordonează procesul de co-creare pregătesc structura, materialele informative, sarcinile și activitățile pe care le va include “Școala de Vară HUB-IN”, un program de mentorat și accelerare menit să ofere elevilor și studenților implicați abilități și competențe ce țin de Urbanismul Tactil, Arhitectură, Iluminat, Design de Produs, susținerea ideilor și prezentare de concept în fața unui juriu ce va fi format din reprezentanți ai administrației locale, sectorului privat, comunității de experți în domeniu și societății civile. “Școala de Vară HUB-IN” se va desfășura în perioada 10-17 iulie 2023 și se va finaliza printr-un proces de co-design al unor obiecte multifunționale de mobilier urban care să urmeze principiile proiectului HUB-IN și să răspundă problemelor identificate de elevii și studenții participanți în Programul de Mentorat, în cele patru piațete alese din Centrul Istoric Brașov.

 

Aceste activități fac parte din proiectul HUB-IN al ABMEE (Asociația „Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov”), finanțat prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, prin care se oferă suport municipalității Brașov în procesul de regenerare a Centrului Istoric, urmând principii de sustenabilitate, combaterea ”turistificării”, valorificarea patrimoniului și a specificului local. În Municipiul Brașov, proiectul beneficiază de sprijinul Primăriei Brașov, Universității Transilvania – Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, BAZA, BAAB, HEBLU și DeGraph 29.

 

Translate »