Rezultate TSG 2016 la Braşov

Category: Știri

Cea de-a 3-a ediție națională a campaniei europene Traffic Snake Game (TSG) s-a desfășurat ca de fiecare dată, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, în perioada 16-30 septembrie 2016. Creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru deplasarea la școală, campania propune mersul pe jos, cu bicicleta și cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor cu mașina. Campania se organizează în paralel, în 20 țări europene (material video din țările participante), iar România ocupă primul loc după 2 ani de desfășurare, înscriind cel mai mare număr de școli, realizând economii importante de combustibili și emisii de CO2.

În România, campania TSG s-a derulat sub denumirea „OSCAR, ȘARPELE HOINAR”. Ediția 2016 s-a desfășurat în 18 localități din România: Alba Iulia, Băbeni, Bistrița, Blaj, Brașov, București, Buzău, Câmpina, Făgăraș, Giurgiu, Iași, Mihăești, Moinești, Ocnele Mari, Odorheiu Secuiesc, Predeal, Râmnicu Vâlcea și Ulmeni. În campanie au participat peste 13.000 de elevi, provenind din 65 școli primare. În perioada derulării campaniei, elevii au obținut economii de peste 78.000 km care nu au mai fost parcurși cu mașina, conducând la o reducere de peste 13.000 kg a emisiilor de CO2.

Ca la fiecare ediție, Municipiul Brașov a înscris cele mai multe școli și cel mai mare număr de elevi, dintre cele 18 orașe participante. Prin intermediul ABMEE, coordonator al campaniei la nivel local, „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” a ajuns în 10 școli primare, la peste 3.500 elevi:

  • Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”
  • Liceul „Andrei Mureșanu”
  • Școala Gimnazială nr. 2 „Diaconu Coresi”
  • Școala Gimnazială nr. 3 „Gheorghe Lazăr”
  • Școala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureșianu”
  • Școala Gimnazială nr. 9 „Nicolae Orghidan”/li>
  • Școala Gimnazială nr. 13
  • Școala Gimnazială nr. 25
  • Școala Gimnazială nr. 27 „Anatol Ghermaschi”
  • Școala Gimnazială nr. 30

În perioada campaniei, elevii din Municipiul Brașov au obținut economii de peste 26.000 km care nu au mai fost parcurși cu mașina (o treime din nr. total de km economisiți la nivel național), conducând la o reducere de peste 4.500 kg a emisiilor de CO2.

«Chiar dacă acesta este ultimul an în care se derulează campania, conducerea școlii și cadrele didactice vor continua să orienteze elevii spre modalități sănătoase și revigorante de deplasare, urmărind și protecția calității mediului. Acțiunea noastră – „O zi fără mașină” – s-a transformat de fapt în două săptămâni fără mașini, fiind un adevărat succes în cadrul ultimei ediții TSG. La sfârșitul celor două săptămâni, elevii noștri au înregistrat un procent de 100% deplasări sustenabile. Vom continua acest demers pe tot parcursul anului școlar, incluzând astfel de acțiuni în graficul activităților extrașcolare și extra-curriculare», Dana MÂNDREANU, coordonator TSG în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 30, Brașov.

«Schimbarea în comportamentul de deplasare este spectaculoasă. Unii părinți au declarat că ajutați de proiectul nostru, au căpătat încredere să-și lase copiii să călătorească cu mijloacele de transport în comun. Iar copiii se bucură că sunt independenți, chiar dacă trebuie să sune și ”să dea raportul” imediat cum ajung la școală.» Loredana PETCU, coordonator TSG în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 13, Brașov.
Rezultatele obținute, precum și imagini din campania desfășurată în fiecare școală pot fi vizualizate pe site-ul campaniei: www.trafficsnakegame.eu/romania/scoli.

Translate »